Szerintem szuper dolog, ha valaki a sok bizonytalan gondolkodás után lejön az edzőterembe és próbál tenni az egészségéért.

Frissen végzett személyi edzőként sokat kritizáltam az embereket, hogy ki, milyen helytelenül hajtja végre a gyakorlatokat a teremben. Aztán látásmódot váltottam, és rájöttem, milyen nagyszerű, hogy ők már itt vannak és eljutottak arra az elhatározásra, hogy változtassanak. Egészségesebbek, fittebbek szeretnének lenni és ezért sokszor átlépik eddigi komfort zónájuk határát.

Hogyan érdemes kezdeni?

Az egyik legfontosabb szegmens a hosszú távú, tartós eredmények eléréséhez a célkitűzés – tervezés duó pontos meghatározása, már a kezdéskor.
Ha vannak pontos célok, amiket szeretnénk elérni, és amiket motivációként folyamatosan magunk elé tudunk helyezni, akkor kitartóbban és elszántabban fogunk dolgozni a megvalósulásukért. Ezeket egyébként érdemes leírni már a kezdés előtt.

A cél lehet akár fogyás, szálkásítás, izmosodás vagy éppen az eddig elért fittségi szint fenntartása és tovább fokozása.
Ha megvan, hogy hová szeretnénk eljutni, jöhet a tervezés. Sajnos a neten elérhető sablon edzéstervek és módszerek nem egyénre szabottak. Sokkal több esélyed van arra, hogy elérd a célodat, ha egy tudatosan felépített programot követsz. Gondolj csak bele, ha valahova utazol, mindig van egy térképed, hogy tudd merre mész. Miért bolyonganál akkor az edzőteremben, ezzel kockáztatva a fölösleges kitérőket és azt, hogy eltévedhetsz.

Érdemes egy állapotfelméréssel kezdeni, hogy tudjuk, honnét indulunk.

Mivel sokan egész nap ülőmunkát végeznek, előfordul, hogy először a mozgás minőségét kell javítani, hogy később ne okozzon problémát a gyakorlatok kivitelezése.
Ezzel egy időben el lehet kezdeni az állóképesség fejlesztését. Tudom, hogy sokan nem szeretik a hosszú unalmas kardió edzéseket, ezért van egy jó hírem, rengeteg módszer van egy intenzív pörgős edzés lebonyolítására úgy, hogy közben kreatív és érdekes gyakorlatokat végezhetünk.

b4fintessblog

Erősítés. Itt is érdemes bizonyos szabályokat követni, ha biztos alapokra szeretnénk építeni. A törzsizmok erősítését mindig prioritásként kell kezelni és aztán sem mindegy, hogy melyik izomcsoportot melyikkel párosítjuk. A gyakorlatok szabályos kivitelezése, annak üteme és sebessége, szerepet játszik abban, hogy milyen eredményre számíthatunk és persze, hogy mennyi idő alatt érjük el azokat.

Ahhoz, hogy az elején megfogalmazott célokat gyorsan elérjük és azokat meg is tudjuk tartani, sajnos a fönt leírt pár dolgon kívül oda kell figyelnünk arra, hogy az edzések mellet a hétköznapjainkban is aktívabbak legyünk.

Jobban képbe kell kerülnünk azzal kapcsolatban, hogy mi kerül a tányérunkra. Tudom, hogy ez egy kényes kérdés mindenkinél, de ahogy az elcsépelt mondás is tartja „az vagy amit megeszel”.

Rengeteg divatdiéta és új hóbort üti fel a fejét rendszeresen ezen a területen. Érdemes többet megvizsgálni és akár egy saját módszert kialakítani, ami megfelel a napi rutinunknak. Egy szakértővel konzultálni a témában okos megoldásnak tűnik.

Remélem a fent leírt pár hasznos tanács segít elindulni vagy akár újratervezni. Várlak sok szeretettel a B4 Fitnessben.

Következő cikkem témája az ülő munka negatív hatásairól fog szólni.

Ujvári László
személyi edző
www.realactive.hu

Logo_footer 

Adatvédelmi irányelvek | ÁSZF | " Egy lépéssel mások előtt "