Ez az egyik leggyakoribb kérdés, ami megfogalmazódik azokban, akik úgy döntenek, hogy elkezdenek edzőterembe járni. A következőkben elmagyarázzuk, hogyan megy végbe az izomnövekedés folyamata, mitől függ, és mit lehet tenni a folyamat elősegítése, felgyorsítása érdekében.

Azt, hogy a rendszeres súlyzós edzések során látható növekedést produkálnak-e izmaid, a következő három tényező befolyásolja a legnagyobb mértékben: a genetika, a nemed és az edzés intenzitása.

A genetika szempontjából a legfontosabb, hogy izmaidat elsősorban gyors vagy lassú összehúzódású izomrostok alkotják-e. A gyors összehúzódású izomrostokkal rendelkező emberek gyorsabban érnek el látványos eredmény az izomnövekedés terén, mint lassú összehúzódású izomrostokkal rendelkező társaik.

A nem szintén rendkívül fontos tényező, hiszen a férfiak fehérje-anyagcseréje teljesen más, mint a nőké, a tesztoszteronnak és egyéb nemi hormonoknak köszönhetően. Ezért figyelhető meg az, hogy a férfiak az izomnövekedés szempontjából adott időn belül látványosabb eredményeket képesek elérni, mint a nők.

Ezzel elérkeztünk az egyetlen olyan tényezőhöz, melyet befolyásolni tudsz: az edzés intenzitásához. Mielőtt belevágnánk, érdemes megérteni azt, hogy az izomnövekedés a kontraktillis fehérjék (miozin, aktin) számának emelkedése során jön létre. Ezeket a test az edzés során tett erőfeszítések eredményeként termeli, és ezek felelősek az izomrostok méretének megnöveléséért.

Ahhoz, hogy megtudd, mekkora az a súly, mellyel érdemes edzened ahhoz, hogy izmosabb legyél, egy kicsit számolgatnod kell. Minden gyakorlatnál vizsgáld meg, hogy mi az a legnehezebb súly, amellyel legfeljebb egy ismétlést tudsz elvégezni, majd számold ki annak 80%-át, és meg is vagy!

Ha azonban egyáltalán nem vagy formában és csak most szeretnéd elkezdeni az edzést, akkor eleinte a maximális súly 60%-a is elég ahhoz, hogy olyan mértékben megterheld izmaidat, mely látványos izomnövekedéshez vezethet, különösen, ha gyors összehúzódású izomrostokkal vagy megáldva.

Ha szeretnél profi segítséget kapni az izomnövelésben és profi gépeken erősíteni magad, látogass el konditermünkbe! A B4 Fitness a hét minden napján várja a sportolni vágyókat Budapesten, a XIII. kerületben.

KategóriaEgyéb
Logo_footer 

Adatvédelmi irányelvek | ÁSZF | " Egy lépéssel mások előtt "